Kara Liste

Kredi sicili kara listeden çıkmak için ne yapmalıyım?

Yazar Kredi notu

Olumsuz kredi kaydının halk arasındaki diğer adı kara listedir. Taksitle mobilya alma işleminden bankadan kredi alamaya kadar da bir çok yerde karşımıza çıkmaktadır. Hayatımızın tam merkezinde olan bu kredi notu nedir?

Kredi kaydı, olumsuz kredi kaydı, nam-ı diğer kara liste, Kredi Kayıt bürosu tarafından hazırlanan ve Merkez Bankası tarafından saklanan, kişi, kurum ve kuruluşlar hakkında düzenli ya da sorunlu bireysel veyahut ticari kredi ödemelerini, çek ve senet ödemelerini, vb mali olayların tamamının depolandığı bir veri tabanıdır.

Kredi kayıt bürosunun verileriyle, ilgili kişinin finansal tüm bilgileri sistemden görüntülenebilir. Kaç kredi kullanılmış, kaçının ödemeleri düzenliymiş, ödemelerin ne kadarı düzenli ya da ne kadarı düzensiz yapılmış, ilgili kredide kişi borçlu mu yoksa kefil durumunda mıymış, kredi kartlarının asgarisini mi ödüyor yoksa dönem borcunu mu, kaç gün gecikmeli ya da kaç gün erken ödeme yapıyor, çek ve senet ödemeleri nasıl, kefil olduğu kredilerin akıbeti nedir, kaç adet kredi kartı kullanılmış, kanuni takibe ne zaman ne kadarlık borç ile düşülmüş, bu takip ne kadarlık süre içinde ödenerek kapatılmış vb gibi örnek sorular çoğaltılabilir ve bu soruların tümüne alacağımız yanıtlar kredi kayıt kuruluşundan gelmektedir.

Sicil affı adıyla oluşturulan yasa ile, bu veri tabanında yer alan sorunlu ya da gecikmeli ödemelerin, kanunda belirtilen süre içinde ödenerek silinmesi amaçlanmaktadır. Ancak, bu kredilerin silinmesi işlemi yapılmış olsa dahi, kredi kayıt bürosu nezdindeki kredi özgeçmişine dokunamamaktadır. Yani, özet geçmiş içinde sorunlu ya da gecikmeli ödenen kredilerin görünmesi, zamanaşımı süresi kadar görünmeye devam edecektir.

Takip sürecinin işleyişinden kısaca bahsedelim. Borcunuz, ödenmesi gereken günde ödenmemiş, takip eden iki ay boyunca ödeme sağlanamamıştır. Banka tarafından ara ara ödeme yapmanız konusunda gerek telefonla gerek SMS ya da mail yoluyla uyarı alırsınız. Kırmızı kalem dediğimiz süreç bu aşamada başlamaktadır. Borcunuzu ödememe konusunda çok ısrarlı olursanız, sistem kredi hesabınızı önce idari takip olarak izleyerek 90. gün yasal takip hesaplarına aktaracak ve borcunuz bu hesaplarda yasal yollarla takip edilecektir. Üç aylık sürenin sonuna gelmeyi beklemeden bankaya yapılandırma talebinde bulunmanız, kredi hesabınız ve siciliniz açısından mükemmel bir karar olmaktadır. Eğer ki, bu avantajı kullanmıyorsanız ve borcunuzu ödememe konusunda kararlıysanız, yasal takip sürecinde yer alan temerrüt faizi, avukat vekalet ücreti, icra dosya masrafı gibi ilave pek çok masrafa katlanmak zorunda kalacaksınız. İş bu aşamaya gelmeden ödenmesi gereken en az tutarlarla ya da gecikme gün sayısını azaltarak ödeme yapmakla hem sicilinizi hem de kredinizi kurtarabilirsiniz.

Kredilerinizde, bir aylık ve bir ya da iki kere olan gecikmeler gecikmenin giderilmesi ve taksitlerin rutin ödemeye dönmesi ile birlikte sorun teşkil etmeyecektir. Ancak, gecikmeli ödemeler alışkanlık haline döndüğünde, öncelikle kredi notunuzu etkileyecek ve sicilinizi bozacaktır. Bu durum, ileride bankalarla başlamak istediğiniz kredi sürecini olumsuz sonuçlandıracaktır.

Yazar Hakkında

Kredi notu

Yorum Yap