Müşterilerin, ne şekilde olursa olsun herhangi bir ihtiyacı karşısında akla gelen ilk çözüm bankadan kredi kullanmaktır. Birçok müşteri, bankaların hizmetleri arasından en çok ilgi gören olanı, ihtiyaç kredilerini tercih etmektedirler. Tüketici kredisi adı ile de anılan ihtiyaç kredileri, aylık kampanyalar dahilindedir ve çok düşük faiz ile uygun ödeme koşulları bulunmaktadır. Hemen her banka, müşterilerine kredi kullandırmayı hedeflemektedirler.
Kredilerin bir çok türü ve farklı farklı isimleri vardır. Düğün kredisi, eğitim kredisi, konut kredisi vb isimleri değişmektedir. Ama müşteri krediyi belirli bir ihtiyacı için bankadan talep eder; banka ise, gerekli verilerle birlikte değerlendirerek kredi başvurusunu ya olumlu cevaplandırır ya da olumsuz…
Kredi onaylandığında hiçbir sıkıntılı durum yaşanmaz. Bankaya gidersiniz, gerekli sözleşmeleri imzalayarak talep ettiğiniz parayı alır ve banka ile ilişkinize devam edersiniz. Peki ya kredi onaylanmazsa? Kredi onaylanmazsa öğrenmeniz gereken, bankanın ret cevabını vermesi gereken durumu öğrenirsiniz, bunu ortadan kaldırmak ya da düzeltmek için gereken hamleleri yerinde ve zamanında yaparsınız.
Kredi başvurunuz neden onaylanmaz bu sebeplere kısaca değinelim: Bankanın kredi başvurusu sırasında bakacağı ilk durum sizin kredi notunuz olacaktır. Banka, kredi notunuz düşük olduğundan dolayı kredi başvurunuzu olumsuz sonuçlandırmış olabilir. Geçmiş ödeme performansınız düzensiz ve sorunlu olabilir. Bankalar, borcunu düzensiz ve gecikmeli ödeyen müşterilere pek sıcak bakmazlar. Krediye başvuran olarak, kredi limitleriniz dolu olabilir. Gelirinizin büyük bir kısmını kredi taksiti ödemeye ayırıyorsanız, kredi limitleriniz dolu demektir ve bankalar, verecek oldukları yeni bir kredinin ödemelerinin yapılamayacağını düşünürler. Olumsuz cevap almanızın bir başka sebebi ise üzerinizde ya da eşinizin üzerinde haciz kaydı görülmesi olabilir. En başta vergi borcu olmak üzere herhangi haciz kaydı bulunan müşterilere banka kredi kullandırmaz.