İyi bir projeniz varsa ve projenize güveniyorsanız; iş kurmak çok karlı bir girişimdir. Dikkate alınacak, hesaplamaları tekrar tekrar yapılacak bir çok konu olacaktır; ancak, bunlardan en önemlisi tabi ki sermayedir. Bu konuda en büyük desteği KOSGEB den ve bankalardan alacaksınız. Kendisine yeni iş kurmak isteyen, yeni işyeri açmayı düşünen ya da işyeri sayısını artırmayı hedefleyen girişimcilere KOSGEB, devlet destekli kredi ile destek olmaktadır. TEB, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıfbank gibi Ülkemizde faaliyet gösteren finans kurumları da hibe ya da teşvikler ile bahsettiğimiz girişimcilere destek olmaktadırlar.
Manav, market, atölye, ayakkabıcı, lokanta, fatura ödeme merkezi gibi ismini sayamadığımız pek çok iş için yeni iş yeri açmak, satın almak isteyenlere tavsiye niteliğinde bir yazı oluşturmaya çalıştık. Planlarımız arasında bahsettiğimiz gibi yeni bir iş fikri varsa, öncelikle elimizde az da olsa bir miktar hali hazırda paramız olmalıdır. Hazır paramız olmayabilir, olsa da yapacak olduğumuz işe yetmeyebilir. Böyle durumlarda KOSGEB’ in iş yeri açanlara sağlamış olduğu 50 bin TL hibe kredi ile 100 bin faizsiz kredi desteğinden faydalanabiliriz.
Devlet desteğinde 150 bin TL iş yeri açmak için kredi almanız için 32 saatlik KOSGEB tarafından düzenlenen eğitimlere katılmalı, bu eğitimin sonunda düzenlenecek olan sertifikayı almalı ve KOSGEB kredisi için başvurunuzu yapmalısınız.
TEB, girişimcilere özel bir çok kredi paketi hazırlamıştır. Girişimcilik alanında aynı zamanda danışmanlık da yapan banka, girişimcilere sunduğu kredi ve eğitimlerle öne çıkmaktadır. 36 aya kadar 50 bin TL işyeri açma kredisi vermektedir. Yatırım amaçlı kredi başvurularınızda 75 bin TL ye kadar destek olan banka, fatura tutarınızın %90 ına kadar kredi çekmenize olanak tanımıştır.
Garanti Bankası’ nın kredi paketi kapsamında, tüm KOBİ lere kredi desteği sağlanmaktadır. Uygun faiz oranları ve esnek ödeme planı ile kazancınıza göre rahatlıkla ödeyebileceğiniz krediler planlayabilirsiniz. Bankanın aradığı kriterleri yerine getirdiğinizde, Avrupa Yatırım Fonu desteğini kullanmanıza yardımcı olmaktadır.
İş Bankası, KOSGEB ile geliştirilen kredi projesi kapsamında girişimcilere destek olmaktadır. Franchising kredisi, inovasyon destek paketi ile girişimcilere büyük destek sağlayan İş Bankası, franchising kredisi kullandırdığı müşterilerine uygun faiz oranları ile ticari kredi desteğini de sağlamaktadır. Müşterilerine kullandıracak olduğu iş yeri kredilerinde, 60 aya kadar vade imkanı da sağlamaktadır.
Akbank, ticari faaliyetine başlamış kişileri kredi anlamında desteklemekte, aynı zamanda kısa vadeli acil ihtiyaçları için de yardımcı olmaktadır. Girişimci paketi ile, internet üzerinden kredi kullanmaya olanak sağlayan sistemleri ile aynı zamanda iş kurma kredisine internet üzerinden başvuru yapabilmektesiniz.
Halk Bankası, devletin KOSGEB programı sayesinde hibe ya da düşük faizli kredi kullanmanıza olanak sağlamaktadır.
Ziraat Bankası, daha çok tarım ve hayvancılığa dair kredilerle öne çıksa da girişimciler için de uygun oranlar ile esnek ödeme planlı krediler kullandırmaktadır.
Yapı Kredi Bankası, Finans Bank, Deniz Bank, Şeker Bank, Türkiye Finans Katılım Bankası gibi daha adını sayamadığımız pek çok banka, girişimcilere destek olmaktadırlar.