Hemen hemen her yerde karşımıza çıkan, sürekli duyduğumuz ve anlam veremediğimiz bu findeks de nedir? Ne işe yarar? Nerede kullanılır? İşimize yarar bir şey mi?
Ülkemizde elinde kredi kartı olmayan insan sayısı neredeyse parmakla gösterilecek kadar azdır. Hemen hemen herkesin en az 2 ya da 3 adet kredi kartı mevcutken, kredi kartı olmayan kişilerin büyük çoğunluğunun kredi notu ya kart alamayacak kadar düşüktür ya da kendisine bankalar tarafından kart verilmemektedir.
Daha önceki yazılarımızda da değindiğimiz gibi bankalar açısından kişilerin en büyük ödevi kullanmış oldukları kredileri düzenli ödemektir. Bankalar, kişilerle ilişkilerini sürdürüp sürdürmeme konusunda karar verirken öncelikle kişilerin ödeme performanslarına bakarak karar verirler. Kişilerin farklı bankalardan kullandıkları farklı türlerde kredilerin ödeme durumları istatistiki olarak bir ortalama hesabına dahil edilir ve Merkez Bankası sistemine gönderilir. Merkez Bankası’nın bu sisteminden tüm bankalar aynı müşterinin diğer bankalardaki ödeme performanslarına bakarak kredi ilişkisine girip girmeme konusunda karar verirler.
Ülkemizde yakın geçmişe sahip olan findeks sözcüğü, halk arasında çok yeni yaygınlaşmaya başlamıştır. Kredi Kayıt Bürosu tarafından uygulanan findeks, kredi, kredi kartı, çek raporlaması, kişilerin her bankadaki risklerinin takibinin yapılabilmesi ve daha fazla konuda yol göstermektedir.
Sektörde yani bankalar arasında kişiliğinizin ne olduğunu nasıl bir ödeme performansına sahip olduğunuzu findeks ile kolayca takip edebilir, ödemelerinize yön vererek findeks notunuzu değiştirebilirsiniz. Gönlünüze göre düzensiz yaptığınız ödemelerinizle findeks notunuzu düşürürken düzenli yaptığınız her ödeme için kredi notunuzu sağlamlaştırır ve her düzenli ödemenizde puan sıralamasındaki yerinizi yukarılara taşıyabilirsiniz. Yani, bankaların size bakış açısını istediğiniz gibi değiştirmeniz yaptığınız ödemelerle sizin elinizde. Kısacası bankalar için kişiler kendi notlarını kendileri oluşturmaktadırlar. Özetle, findeks notunuz hareketli olup size bağlı olarak sürekli değişkenlik göstermektedir.
Merak ettiğiniz konular hakkında yorumlar bölümüne yazarak sonraki yazılarımızda bizi yönlendirebilirsiniz.
Aranan Kelimeler : Findeks Nedir ? ,Findeks kredi notu kaç olmalı