Gündem

Banka Maaşımı Ne kadarını Haciz Koyabilir ?

Yazar Kredi notu

Bankalardan kredi kullanarak bir şekilde ne ihtiyacımız varsa gidermiş olmaktayız. Ancak, günümüzde çok rastlanılan bir sorun olan taksitlerin ödenmemesidir ve bankalar için ciddi riskler oluşturmaktadır. Maaşınızı ister bankadan alın ister elden alın hiç farketmeden bankalar gerekli yasal işlemleri başlatarak maaşınızı haciz konması yolu ile alacaklarını bir şekilde tahsil ederler. Maaşınız bankaya yatıyorsa eğer, bu tahsilat hesaba bloke konulmak sureti ile gerçekleşmektedir ya da maaşı elden aldığınız durumlarda işvereniniz yapılması gereken yasal kesintiyi maaşınızı size ödemeden keser ve kalan tutarı size teslim eder.

Normalde kredi taksitlerinizi geç ödediğinizi düşünelim, banka sistemi otomatik olarak geciken yaksit tutarı kadar blokeyi hesabınıza işleyecektir. Bu blokenin üzerinde kalan kısmı tasarruf edebileceğiniz bellidir. Ancak, bazen bloke tutarı maaşınızın üzerinde de olabilmektedir. Maaşın üzerinde olan blokelerde, kişi genellikle mağdur olmaktadır. Ancak, kişinin zorunlu ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için belirli tutara ihtiyacı vardır. Kişinin borcu ne kadar olursa olsun, aylık gelirinin ¼ ünden fazlası kesilemez ki bu da temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzeydedir. Bloke edilen tutar yasal olarak ¾ olabilirken bu oran sadece kişinin kendi isteği ve yazılı izni ile artırılabilir. Kişi, burada mantıklı olarak ödeyeceği temerrüt faizini ve gecikme cezasını düşündüğünden borcunun bir an evvel bitmesini isteyebilir. Kredilerin başka teminatları var ise, banka alacak hakkını bu teminatlardan karşılayabilir. Bu teminatlar ipotek, kefalet vb olabilmektedir.

Maaşınızı aldığınız bankadan kredi kullanmanız, diğer bankalardan kredi kullanmanıza oranla çok daha kolaydır. Çünkü, kredinin teminatını maaşınız oluşturmaktadır. Yani, kredi ödemelerinizde yaşayacağınız herhangi gecikme sonrasında banka, maaşınıza taksit tutarı kadar bloke koymaktadır, bunun da yasal kaynağını imzalamış olduğunuz belgelerden olan maaş muvafakatnhamesinden almaktadır. Kısaca, isteseniz de istemeseniz de kredi ödemelerinizde herhangi gecikme yaşayamazsınız, çünkü, maaşınızdan taksit tutarınız sistem tarafından otomatik kesilecektir.

Bunun haricinde, maaştan bir de yasal merci yani icra müdürlüğü kesintisi söz konusu olmaktadır. İcra müdürlüğü kesintisi haricinde maaşınıza sistem otomatik bloke koymaktadır. Çünkü sistem, yatan maaşınızdan icra kesintisi var olduğunu bilemez. Böyle bir durum var ise, öncelikle bankaya blokenin kaldırılması yöündeki talebinizi iletmeli ve maaş borsronuzu detaylıca beyan etmelisiniz. Bankanın iki ihtimali söz konusu olacaktır. Ya maaşınıza koymuş olduğu blokeyi kaldırı ya da yaldırmaz. Kaldırırsa eğer sorun yok demektir, ancak kaldırmazsa savcılıkla ya da icra müdürlüğü ile görüşüp blokenin kaldırılması yönünde resmi yazı talep etmelisiniz.

Buraya kadar sadece kredi ödemelerini deeğrlendirdik. Peki, kredi harici icra kesintilerinde durum nasıldır? Alacaklı icra dairesine başvurdurğu anda, icra dairesi alacaklı sıfatına kavuşur. İcra dairesi, maaşınızdan yasal oran kadar kesinti talep etmek hakkına sahiptir yani maaşınızın 1/4ü kadar kesintiyi talep edebilir. Ayrıca icra dairesinin, bankadaki her tür vadesi vadesiz Türk Parası ya da yabancı para cinsinden hesaplarınıza bloke koydurma hakkı vardır. Hatta basit bir örnek verecek olursak, menkul ya da gayrimenkul mallarınıza da el koyabilir, bunları satışa çıkarabilir.

Diyelim ki A bankasından maaş alıyorken, B bankasındaki ödenmeyen kredi borcunuza B bankası bloke koydurabilir mi? Bu eylem mümkündür ama kendi kendine bu blokeyi asla koyduramaz, blokeyi ancak icra müdürlüğü ya da mahkemeler kanalıyla koydurabilir.

Yazar Hakkında

Kredi notu

Yorum Yap